Cum sa ne protejam impotriva mesajelor de tip phising

Creare Site Centru Medical
Creare Site pentru un Centru Medical
17 April 2017
Promovare pe internet
DRAGOESCU ALIN, Certificat GOOGLE
31 May 2017

Va invitam sa cititi in randurile de mai jos cateva informatii privind mesajele de tip phising si cum ne putem proteja de ele.

In ce consta escrocheria de tip “phishing”?

Phishing este o frauda practicata de escroci pentru a comite furtul de identitate. Metoda lor este simpla : vor trimite in masa si aleatoriu e-mailuri false prin preluarea identitatii unor mari corporatii, banci, farmacii sau agentii de turism.

Cel mai adesea mesajele frauduloase ne informeaza de o intarziere la plata, rambursare sau ne cere date personale pentru actualizarea bazei cu datele clientilor. Atentie: este important sa nu să faceti clic pe link-urile din aceste e-mailuri, deoarece pot conține virusi si ne va redirectiona la site-uri nesecurizate. In cazul unui fisier atasat, deschiderea fisierului determina instalarea de cod malitios care incearcă sa acceseze un server de comanda si control din Internet.

Cum identificam o tentativă de “phishing”?

De retinut: o mare corporatie nu solicita niciodata detalii bancare prin e-mail (numarul contului, numarul cardului de credit, codul de securitate).
Aceste date sunt strict confidentiale si sunt cerute doar in spatiul client pentru a ne plati factura cu cardul bancar sau pentru a ne abona la anumite optiuni.
Pentru a nu fi victima escrocilor pe Internet, este recomandabil de a analiza cu atentie:

  • Adresa site-ului Internet in bara de navigare. Acesta din urma fiind securizat, incepe intotdeauna cu “https” (in loc de “http”).
  • Adresa de internet a spatiului client. Site-ul fiind securizat, este compus din “https” urmat de “agentiamea.societe.ro” sau agentiapart.societe.ro” etc.
  • Acuratetea informatiilor personale in spatiul client (nume, adresa, numar de contract …).
  • Ortografia si sintaxa mesajelor care le primim. Mesajele frauduloase includ adesea greseli de ortografie.
  • De pe un smartphone, va fi dificil de a detecta daca adresa de e-mail este falsa, deoarece expeditorul apare rar cu numele intreg. In acest caz, ne vom uita la adresa site-ului din bara de adrese a navigatorului (browser-ul) utilizat.

Cum ne protejam de escrocherii pe Internet?

Daca am indoieli cu privire la originea unui e-mail, se recomanda:

  • Nu raspundem la mesaj.
  • Nu furnizam datele care ne sunt solicitate.
  • Nu executam clic pe link-uri sau butoanele prezente in e-mail si nu deschidem atașamentele.
  • Semnalam mesajul fraudulos prin transmiterea la ANPC.
  • Evitam consultarea paginilor web care contin date confidentiale, de pe calculatoare instalate in locuri publice.

Va recomandam o maxima prudenta mai ales la tranzactiile online. Cercerati cat mai bine persoana careia urmeaza sa ii transmiteti o suma de bani.

Va dorim mult succes.

 

Dragoescu Alin
Dragoescu Alin
Suntem o firma de web design si promovare pe internet din Pitesti pregatita oricand pentru un nou proiect de creare site din orice domeniu de activitate. Profesionalismul înseamnă să ştii cum să faci, când să faci şi să faci.
gdpr-image
Acest web site folosește politica cookie si politica de confidentialitate conform legilor in vigoare. Dupa ce apasati butonul "De acord" va dati consimțământului privind termeni si conditiile de confidentialitatePolitica de confidentialitate.
Citeste mai multe