Ce inseamna HTTP si HTTPS

Resurse online pentru crearea unui website in Wordpress - Creare-Site-Web.com

HTTP și HTTPS sunt două protocoale de comunicare utilizate în mediul online pentru transferul de informații între un server și un client. Acestea permit accesul la paginile web și transferul de date între ele.

HTTP, care înseamnă Hypertext Transfer Protocol, este protocolul standard folosit pentru comunicația dintre un browser web și un server. Acesta a fost dezvoltat pentru a permite transferul de informații text și multimedia între utilizatori și servere. HTTP este bazat pe modelul client-server, în care browserul web acționează ca client, cerând informații de la server, iar serverul răspunde cu datele solicitate.

HTTPS, care înseamnă Hypertext Transfer Protocol Secure, este o versiune securizată a protocolului HTTP. Acesta utilizează un protocol suplimentar numit SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) pentru a cripta datele înainte de a fi transmise între client și server. Criptarea asigură că informațiile trimise între browser și server sunt protejate împotriva interceptării și a modificării de către terți.

Diferența principală dintre HTTP și HTTPS este nivelul de securitate oferit. Deoarece HTTPS utilizează criptarea datelor, este mult mai dificil pentru hackeri să capteze și să acceseze informațiile transmise între client și server. Acest lucru este deosebit de important în cazul transferului de informații sensibile, precum nume de utilizator, parole sau informații financiare.

Pe lângă nivelul de securitate, un alt aspect diferit între HTTP și HTTPS este portul utilizat. HTTP utilizează portul 80, în timp ce HTTPS utilizează portul 443. Aceasta înseamnă că serverele care oferă acces la pagini web prin HTTPS trebuie să fie configurate corespunzător pentru a utiliza acest port.

Deoarece HTTPS oferă un nivel ridicat de securitate, tot mai multe site-uri web utilizează acest protocol pentru a proteja informațiile utilizatorilor. De exemplu, site-uri de comerț electronic sau site-uri care cer informații personale, cum ar fi site-urile de banking sau cele de socializare, utilizează HTTPS pentru a asigura confidențialitatea datelor.

În concluzie, HTTP și HTTPS sunt două protocoale importante utilizate pentru transferul de informații între un server și un client în mediul online. HTTP este protocolul standard, în timp ce HTTPS este versiunea securizată a acestuia, utilizând criptarea datelor pentru a proteja informațiile sensibile. Utilizarea HTTPS este din ce în ce mai răspândită pentru a asigura confidențialitatea și securitatea în comunicarea online.

 

Alin Dragoescu
Alin Dragoescu
Eu sunt Alin, ma ocup de crearea site-urilor WEB si promovare online inca din 2010 pe platforma Wordpress.
Ce inseamna HTTP si HTTPS
Acest web site folosește politica cookie si politica de confidentialitate conform legilor in vigoare. Dupa ce apasati butonul "De acord" va dati consimțământului privind termeni si conditiile de confidentialitatePolitica de confidentialitate.
Citeste mai multe