Ce inseamna „Eroare 404” si care pot fi consecintele

Cu siguranta oricine a ajuns sa vada o eroare 404 atunci cand a incercat sa acceseze o pagina web de pe calculator sau de pe un alt dispozitiv mobil. Este o eroare destul de des intalnita, insa ce inseamna aceasta si cum se poate interpreta o sa incerc sa va explic mai jos.

In primul rand eroarea trebuie analizata o data din perspectiva utilizatorului si apoi din perpectiva administratorului pagini web.

Ce inseamna eroarea 404 pentru un vizitator al unui website:

Ca si utilizator, aceasta eroare inseamna ca pagina pe care o accesati nu mai exista. Ori a fost pagina eliminata de pe server ori administratorul site-ului a sters pagina respectiva! Nu inseamna ca site-ul nu mai functioneaza! Puteti naviga din nou pe website-ul respectiv!

Deci nu trebuie sa credeti ca aveti vre-o problema cu telefonul, laptopul sau cu internetul. Nu, totul este in regula pentru voi! Problema este la site-ul respectiv!

Ca si administrator atunci cand stergeti o pagina deja indexata de google trebuie sa puneti bine in balanta urmatoarele aaspecte.

Cat de actuala este informatia de pe pagina respectiva ?! Paca din punctul tau de vedere acest continut nu mai este bun pentru cititori tai si nu mai vrei sa fie indexact de catre google seteaza pagina cu "No Index". Pentru acest lucru ai mai multe instrumente! O poti face cu robots.txt sau cu ajutorul modulului pentru SEO Rank Math.

Care sunt consecintele unei erori "404 page not found"

  1. Experienta neplacuta pentru vizitatoril site-ului vostru si in consecinta ar fi scaderea traficului.
  2. Daca aveti un magazin online riscul este foarte mare sa pierdeti clienti si vanzarile sa scada.
  3. Motoarele de cautare pot interpreta faptul ca site-ul vostru nu mai beneficiaza de o mentenanta corecta si usor o sa fie penalizat in cautari.
  4. Pierderea credibilitatii si a increderii in mediul online!

Google chiar nu iubeste acest lucru si un website care o sa returneze din ce in ce mai multe erori 404 o sa fie vazut ca un web site care nu ofera informatii serioase.

Cum va puteti remedia problema pentru eroare 404 ?

  1. Puteti rezolva problema cu ajutorul "google search console" unde puteti identifica ce link'uri nu mai sunt functionale si sa le remediati! Sau puteti sa stergeti vechiul "sitemap" dupa care il puteti retransmite pe cel nou care sa nu includa link-urile vechi!
  2. Va puteti personaliza pagina de "eroare 404'" cu un mesaj in care sa ii redirectionati pe vizitatori catre noul continut sau catre pagina principala! in foarte multe cazuri se practica acest lucru!
  3. Puteti face un redirect 301 catre o alta pagina care sa indrume vizitatorii catre noul continut daca este cazul!
  4. In cazul in care nu mai este de actualitate continutul puteti lasa pagina respectiva sa existe pe site insa cu eticheta "No Index". In acest mod google va intelege ca pagina are un continut care nu mai este de actualitate si nu o sa ii mai dea importanta.

Ca si dministrator de website trebuie sa puneti foarte mult accentul pe relatia cu google su ajutorul instrumentelor puse la dispozitie cum ar fi google search console si analitycs pentru ca acesta sa inteleaga mai bine domeniul vostru de activitate si cum sa interpreteze mesajul pe care doriti sa il transmiteti!

Image by storyset on Freepik

Alin Dragoescu
Alin Dragoescu
Eu sunt Alin, ma ocup de crearea site-urilor WEB si promovare online inca din 2010 pe platforma Wordpress.
Ce inseamna „Eroare 404” si care pot fi consecintele
Acest web site folosește politica cookie si politica de confidentialitate conform legilor in vigoare. Dupa ce apasati butonul "De acord" va dati consimțământului privind termeni si conditiile de confidentialitatePolitica de confidentialitate.
Citeste mai multe