CDN vine de la CONTENT DELIVERY NETWORK sau in limba Romana inseamna o retea de distributie a continutului. Este un grup de servere interconectate. Ele furnizează conținut de internet stocat în cache dintr-o locație de rețea cea mai apropiată de un utilizator pentru a accelera livrarea acestuia pentru o incarcare mai rapida! Ca sa intelegeti si mai bine, se foloseste pentru website-uri internationale care au public in toata lumea si viteza de incarcare trebuie sa fie la fel de buna atat pentru un vizitator din Romania cat si pentru unul din Japonia!
Arhitectura CDN este concepută pentru a reduce latența rețelei cauzată de traficul pe distanțe lungi și pe mai multe rețele. Eliminarea latenței este importantă, deoarece conținutul, videoclipurile și software-ul ca servicii mai dinamice sunt livrate unui număr tot mai mare de dispozitive mobile.
Atunci cand publicul nostru tinta este impartit in toata lumea si dorim sa oferim o experienta de calitate. Daca, sa presupunem ca aveti un blog care se adreseaza unui public vorbitor de limba romana insa este accesat si de Romani din afara, din Franta, sau China, si procentul lor este destul de mare, ar trebui sa luati in calcul folosirea unui CDN.
Daca publicul roman din alte tari nu reprezinta un procent atat de mare, din punctul meu de vedere nu se merita investitia.
Bun, acum, daca doriti sa dezvoltati un portal de turism cum este Booking sau AirBNB, este clar obligatoriu sa optati pentru un CDN deoarece o sa fie nevoie ca portalul sa se miste perfect din orice colt al lumii.
Procesul de accesare a conținutului stocat în cache pe marginea rețelei CDN este întotdeauna transparent pentru utilizator. Software-ul de management CDN calculează în mod dinamic care server este situat cel mai aproape de utilizatorul care face cererea și oferă conținut pe baza acestor calcule.
Serverele CDN Edge comunică cu serverul de origine al conținutului pentru a furniza conținut în cache și conținut nou care nu a fost stocat în cache către utilizator.
Serverele Edge reduc distanța pe care o parcurge conținutul și numărul de obstacole efectuate de un pachet de date. Rezultatul este mai puțină pierdere de pachete, lățime de bandă optimizată și performanță mai rapidă.
Acest lucru minimizează timeout-urile, latența, fluctuația și îmbunătățește experiența utilizatorului. În cazul unui atac sau întrerupere a internetului, conținutul găzduit pe un server CDN rămâne disponibil pentru unii utilizatori.
Clar pentru un proiect de anvergura internationala are multe beneficii acest serviciu.
Există multe CDN-uri disponibile cu o varietate de caracteristici.
Sau puteti cauta pe google alte servicii de CDN. Din cate stiu Cloudflare se poate accesa si din cPanel daca providerul de gazduire la pune la dispozitie acest serviciu.
Daca aveti un magazin online in Romania, un website de prezentare mai mic sau va prezentati serviciile in mediul online pentru clientii din Romania parerea mea este ca nu e cazul sa va batei capul cu CDN.
Asa cum spuneam sus, acesta este obligatoriu atunci cand aveti un proiect de anvergura internationala!